Zdecydowana większość
Polaków we własnej ocenie odżywia się zdrowo (69%) lub nawet bardzo zdrowo
(7%). Przekonanie to właściwie nie ulega zmianie od 1998 roku, kiedy to, po raz
pierwszy CBOS rozpoczął badać kwestie żywienia i diety. Subiektywna ocena własnego
stylu odżywiania nie zawsze znajduje odzwierciedlenie w faktach. W
publikowanych w Polsce zaleceniach dotyczących zasad zdrowego żywienia wymienia
się spożywanie, co najmniej trzech posiłków dziennie, w tym obowiązkowo śniadania.
Nie zaleca się natomiast podjadania między posiłkami. Wyjątek stanowią owoce (również
warzywa), które powinny stanowić składnik każdego posiłku, a także przekąskę między
posiłkami. Trochę gorzej przedstawia się zgodność z zaleceniami dietetyków w
kwestiach wynikających często z pośpiesznego trybu życia Polaków – efektu wydłużenia
czasu przebywania poza domem, przygotowywania szybkich posiłków lub nawet sięgania
po dania gotowe, a także jedzenia tuż przed snem.
analogicznego zestawienia. Natomiast
ten problem wśród kobiet lokuje nas w środkowej grupie krajów unijnych.
Prawidłowa
dieta, zawierająca odpowiedni udział warzyw i owoców, stanowi ważny element
zdrowego stylu życia, zapobiegając wielu chorobom (choroby układu krążenia, czy
nowotworowe). Spożycie owoców w Polsce jest niestety bardzo małe, ich dostępność
na jednego mieszkańca w roku 2009 była jedną z najniższych spośród wszystkich
krajów Unii Europejskiej. W porównaniu z mieszkańcami 14 innych krajów UE
Polacy należą do grupy rzadziej deklarujących regularne spożywanie owoców
(przynajmniej raz w ciągu dnia zjada je 62% Polaków, zaś dwukrotnie lub częściej
– 20%).
Nieco
ponad połowa dorosłych Polaków (51%) uważa, że w naszym kraju popularny jest
tzw. zdrowy styl życia, w tym siedmiu na stu (7%) nie ma, co do tego żadnych wątpliwości.
Blisko dwie piąte (38%) przyznaje natomiast, że dla Polaków dbanie o własne zdrowie
raczej nie jest ważne, a co szesnasty (6%) sądzi, że nie można mówić o
popularności zdrowego stylu życia w Polsce.
Siedzący tryb życia stanowi czynnik ryzyka dla rozwoju
wielu schorzeń, w tym chorób sercowo-naczyniowych, stanowiących główną przyczynę
zgonów w skali światowej. Zgodnie z
zaleceniami WHO osoby w wieku 18-64 lata w celu zachowania zdrowia powinny tygodniowo
podejmować aktywność fizyczną o natężeniu umiarkowanym, przez co najmniej 150
minut lub intensywnym, przez co najmniej 75 minut. Na podstawie europejskich
badań (Eurobarometr) 5 razy w tygodniu lub częściej uprawia sport lub ćwiczenia
fizyczne zaledwie 9% mieszkańców UE w wieku powyżej 15 lat, zaś 27% z nich
podejmuje inne rekreacyjne formy aktywności (spacery, jazda na rowerze, taniec,
prace ogrodnicze, itp.). Polska należy do krajów o niskim odsetku osób regularnie
ćwiczących - 6%. Jednocześnie aż 49% Polaków nie uprawia sportu w ogóle, zaś
17% nigdy nie podejmuje innych form rekreacji fizycznej.
Okazuje się, że sama wiedza nie
prowadzi do zmiany zachowania. Nawet jeżeli na chwilę trafią do nas te cyfry,
to za chwilę wyrzucimy je z głowy. Na co dzień jesteśmy pod wpływem wielu
środowisk preferujących różne style żywieniowe, do tego mamy różnego rodzaju
nawyki i przyzwyczajenia. Które zresztą narastały przez lata, a my sami w tym
utwierdzaliśmy się. Tym bardziej ważne jest, byśmy nauczyli się myśleć
intuicyjnie i tak wybierać żywność, by
dawała nam energię i witalność.
Diet coaching pomaga właśnie w zrozumieniu
samego siebie – wyjaśnia, dlaczego postępujemy w niekorzystny dla nas sposób,
pomimo że zdajemy sobie sprawę ze szkodliwości takiego działania. Inną kwestią
jest to, że lubimy się oszukiwać i chcemy wierzyć, że problemy żywieniowe nas
nie dotyczą: Przecież, ja prawie nic nie
jem – odpowiadamy koleżance zajadając się serniczkiem, który zresztą do
pracy przyniosła ta koleżanka. Albo odpowiadamy żonie, która z wyrzutem spogląda
na nasz brzuszek: Ja mam wystarczająco
dużo ruchu, umyłem wczoraj samochód, dzisiaj przyniosłem ci ogórki z piwnicy, a
jutro powieszę firanki. Istotą diet
coachingu jest wzbudzenie motywacji do zmiany na trzech płaszczyznach:
odżywiania, przekonań i zachowania oraz ugruntowanie nowych nawyków. Unikalność
tej metody polega na tym, że w odróżnieniu od większości programów mających za
cel kontrolowanie wagi, utrata masy ciała nie jest tu najważniejsza. Kluczową
sprawą jest tworzenie indywidualnego programu odżywiania. Diet coaching uczy,
jak jeść w sposób naturalny i swobodny, tak by jedzenie było przyjemnością i
nie wiązało się z poczuciem straty czy wyrzeczenia.
Ciało, które dobrze działa, to podstawa stabilnych i
zdrowych emocji. Abyśmy mogli realizować nasz życiowy cel, potrzebujemy ciała,
którego nie dręczy ból ani choroba, a także jasnego i skupionego umysłu. Diet
coaching łączy wiedzę o człowieku i o żywności, jest kluczem nie tylko do odchudzania,
lecz także do zdrowego stylu życia. Większość z nas wie, co i jak mogłaby
robić, by lepiej i zdrowiej żyć. Teoretycznie wiemy, ile i jak jeść, w jakim
stopniu być aktywnym fizycznie. Jednak, na co dzień nie włączamy tego w życie.
Diet
coaching opiera się na małych krokach, które tworzą trwałą zmianę zachowań, prowadzących
do zdrowszego stylu życia. To program, który łączy strategie rozwoju zdrowych
nawyków żywieniowych z informacjami dotyczącymi zdrowego odżywiania, jak
również z aktywnością fizyczną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz